Tietoa
Suomen suurimpana harrastajateatterikentän asiantuntija- ja edunvalvonta organisaationa harrastajateatteriliitto kokee vastuukseen myös tiedon tuottamisen. Liiton toteuttamien omien kyselyiden lisäksi liitto toimii toimeksiantajana vuosittain useissa teatterialan opinnäytetöissä. Toimeksiantopyyntöjä tulee jäsenkentältä ja alan oppilaitoksilta. Liitto myös hyödyntää itse aktiivisesti alan oppilaitoksia ja opiskelijoita opinnäytetöiksi sopivissa selvityksissä ja tutkimustarpeissa. Tältä sivulta löydät harrastajateatterikenttää koskettavia tutkimuksia, selvityksiä, tilastoja ja artikkeleita.
Tilastot
Suomen Harrastajateatteriliitto tuottaa jatkossa muu muassa kesäteatteritilastoinnit harrastajateatterikentältä. Lisäksi liitto toteuttaa lähes 500 jäsenteatterinsa keskuudessa tilastointeja ja selvityksiä vuosittain.
Teatterin tiedotuskeskus TINFO tulee keräämään harrastajateatteritilastot 2024 yhteistyössä Suomen Harrastajateatteriliiton ja Työväen Näyttämöiden Liiton kanssa vuoden 2025 aikana. Ruotsinkielisen harrastajakentän tilastot kokoaa Finlands Svenska Ungdomsförbund. Edellisen kerran harrastajateatteritilastot on kerätty kymmenen vuotta sitten 2014. Tilastojen keräämisestä tulee lisätietoa loppuvuodesta 2024.
Toimeksiantotutkimuksena valmistuneita opinnäytetöitä:
Onko sinulla mielessä mielenkiintoinen opinnäytetyön aihe harrastajateatterikentälle? Ota yhteyttä mari(at)harrastajateatteri.fi
Kohti tehokkaampaa myyntiä ja asiakaspalvelua verkossa: kooste verkkokauppa-alustoista harrastajateattereille
Laine, Annamaria (2023)
Tässä opinnäytetyössä kartoitettiin harrastajateattereille sopivia verkkokauppoja lipunmyyntiin.
Verkkokauppa on vakiinnuttanut asemansa Suomessa. Digitalisaation myötä ammattiteattereissa hoidetaan lipunmyyntiä sähköisiä kanavia pitkin yhä enemmän ja asiakkaat ovat tottuneet ostamaan lippuja teatteriin verkkokaupasta. Myös monet harrastajateatterit ovat ottaneet jo verkkokaupan käyttöönsä, mutta vielä on monia pieniä harrastajateattereita, joilta lippuja näytöksiin voi ostaa vain teatterin ovelta. Niiden voi olla kuitenkin hanakalaa valita omaan toimintaan sopiva ja kustannustehokas verkkokauppa-alusta. Tähän tarpeeseen lähdettiin tekemään vertailevaa koostetta verkkokaupoista.
Työn tuloksena syntyi vertaileva kooste verkkokauppa-alustoista harrastajateattereille.
Tutustu tukimukseen tarkemmin täällä: https://www.theseus.fi/handle/10024/811639
Koonti verkkokaupoista löytyy täältä: Verkkokauppakooste harrastajateattereille (tämä pitää ladata)
Markkinointi harrastajateatterikentällä – kuinka tavoittaa katsojat? -opinnäytetyö
Juvonen, Janita (2023)
Tämä opinnäyte käsittelee markkinointia harrastajateatterikentällä ja sen tarkoituksena on selvittää, millä tavalla markkinointi tavoittaa katsojat parhaiten.
Tutustu tukimukseen tarkemmin täällä: https://www.theseus.fi/handle/10024/795730
Kun tiimi pelaa voittaakseen – ei välttääkseen häviön: aikuisten teatteriharrastajien psykologisen turvallisuuden kehittäminen laulutaitoa kehitettäessä ammattimaistumaan pyrkivien harrastaja-teatterien musiikkiteatterituotannoissa -opinnäytetyö
Hoikkala, Sirkku (2022)
Työ tutki aikuisten teatteriharrastajien psykologisen turvallisuuden kehittämistä laulutaitoa kehitettäessä ammattimaistumaan pyrkivien harrastajateatterien musiikkiteatterituotannoissa.
Tutkimuksesta syntynyt konkreettinen kehittämistyökalu oli Suomen Harrastajateatteriliiton Repliikki -verkkojulkaisun numeroon 4/22 tehty artikkeli ”Psykologisen turvallisuuden kolmisäikeinen palmikko”.
Tutustu tukimukseen tarkemmin täällä: https://www.theseus.fi/handle/10024/784006
”Tunneäly johtajan työssä : Näkemyksiä teatteriohjaajan esitysprosessin johtamisesta” -opinnäytetyö.
Saarinen Mari (2020)
Tutkimuksen tarkoitus oli selvittää kuinka teatterin harrastajat näkevät esitysprosessin johtamisen vaikuttavan onnistumisen kokemuksensa syntymiseen. Tutkimuksen tutkimuskysymys oli ”Miten esitysprosessi tulisi harrastajateatterissa johtaa, jotta teatterin harrastaja kokee onnistuvansa?” Tutkimuksella haluttiin auttaa ohjaajia johtajina ymmärtämään harrastajateattereiden ohjaamisen erityispiirteitä paremmin, ja näin kehittää sekä parantaa ammattilaisten ja harrastajien välistä yhteistyötä harrastajateatterikentällä, sekä avata polkua jatkotutkimukselle aiheeseen. Tutkimuksen muoto on laadullinen suuntautuen fenomenografiaan. Tutkimuksen teoreettisenä viitekehyksenä oli tunneälyn merkitys johtamisessa. Tutkimusaineisto kerättiin teemahaastatteluiden avulla.Teoreettiseen viitekehykseen peilaamalla selvitettiin mikä on tunneälyn merkitys esitysprosessin johtamiselle. Tutkimuksen tuloksena voidaan tulkita, että haastateltujen käsitys onnistumisen kokemukseen vaikuttavista ohjaajan ominaisuuksista koostuivat avoimuudesta, tasapuolisuudesta, tunneälykkyydestä sekä kontekstin ymmärtämisestä. Onnistuneeseen esitysprosessiin haastateltavat toivat esiin huomiota esitysprosessin vaiheissa erityisesti liittyen roolitukseen, aikatauluttamiseen, tekniikkaharjoituksiin, palautteen saamiseen ja henkilöohjaukseen. Johtamisen malleissa haastatteluaineistossa tuli esille myös aikaisemmin esimerkiksi ammattiteattereissa tutkittu ristiriitaisuus, joka vallitsi yksilöjohtamisen ja jaetun johtajuuden mallin välillä. Tunneälykäs johtamisen malli oli esitysprosessin ohjaajalle johtajana toivottu harrastajateatterissa.
Tutkimukseen voit tutustua tarkemmin täältä (linkki avautuu uuteen ikkunaan)
Muita hyödyllisiä ja mielenkiintoisia tutkimuksia:
Kulttuuriharrastamisen koetut vaikutukset 2024
Kulttuuriharrastamisen koetut vaikutukset -selvitys ja mittaristo tekevät päättäjille ja vaikuttajille näkyväksi kulttuuriharrastamisen merkitystä, arvoa ja vaikutuksia.
Jokainen kulttuurinharrastaja tunnistaa harrastamisensa upeat vaikutukset. Ne ovat arkipäivää myös järjestöille, joissa tehdään valtavasti työtä kulttuuriharrastamisen eteen, mutta kuinka tehdä vaikutukset näkyväksi järjestöjen ulkopuolisille tahoille?
Sivistysliitto Kansalaisfoorumi on tuottanut yhdessä järjestökumppaniensa kanssa Kulttuuriharrastamisen koetut vaikutukset -selvityksen vuodesta 2022 alkaen. Selvityksen ensimmäisenä vuonna tuotettiin mittaristo, jonka avulla on mahdollista kerätä tietoa harrastustoiminnan vaikutuksista yksilöihin, yhteisöihin ja yhteiskuntaan. Kulttuuriharrastamisen koetut vaikutukset (KULHA) -selvitys tehdään joka toinen vuosi yhdessä järjestökumppanien kanssa.
Tutustu vuoden 2024 selvityksen tuloksiin tarkemmin täältä: https://kansalaisfoorumi.fi/wp-content/uploads/kulttuuriharrastamisen_koetut_vaikutukset_2024_selvitys.pdf
Teatterikummitoiminta harrastajateatterissa : kokemuksia Forssan teatterista
Lindholm, Kirsi-Marja (2024)
Tässä opinnäytetyössä käsitellään teatterikummitoimintaa harrastajateatterissa, joka on uusi tapa toimia Forssan seudulla. Kyseisessä toimintatavassa jaetaan teatterikummiryhmät produktion sisällä työskenteleville harrastajanäyttelijöille. Harrastajat voivat tukeutua toisiinsa mahdollisissa ongelmatilanteissa helpommin, kun heillä on omat, nimetyt teatterikummit. Teatterikummi antaa produktion edetessä neuvoja ja palautetta sekä kannustaa ja tukee teatterikummiryhmäläisiään. Toimintaa ohjataan ja tuetaan yhteisillä harjoitteilla ja keskusteluilla. Tässä työssä tarkastellaan, miten harrastajateatteritoimintaan on mahdollista päästä mukaan matalammalla kynnyksellä teatterikummitoiminnan avulla sekä mitä hyötyä toiminnasta on produktion edetessä.
Tutkimukseen voit tutustua tarkemmin täältä (linkki avautuu uuteen ikkunaan)
Artikkelit
Harrastajateatteri- ja kesäteatteritoimintaan liittyviä artikkeleita löydät kootusti alta:
Teatteria kesään ilon kautta: https://www.tinfo.fi/fi/Teatteria-kesaan-ilon-kautta
Näytelmän lukeminen: https://naytelmat.fi/wp-content/uploads/2023/10/ohjeita-naytelman-lukemiseen_2023.pdf
Näytelmäkirjallisuus lukion äidinkielen ja kirjallisuuden
opetuksessa: https://naytelmat.fi/wp-content/uploads/2023/10/487_Gradu_Konstig.pdf
Kulttuurisilla sisällöillä vaikuttaminen on alikäytetty muutosvoima: https://uudenmaanliitto.fi/kulttuurisilla-sisalloilla-vaikuttaminen-on-alikaytetty-muutosvoima/