Kulttuurileikkaukset uhkaavat näivettää koko kentän
Viime viikolla myös Harrastajateatteriliitto sai vihdoin tämän vuoden valtionosuuspäätöksen. Liiton leikkausprosentti oli 7,8%, mikä tässä ajassa tuntuu jonkinlaiselta ilouutiselta, mutta samalla herättää paljon ristiriitaisia tunteita. Näiden leikkausuhkien alla 7,8 %:n leikkaus tuntui jopa helpottavan pieneltä, mutta samalla on todella nurinkurista ajatella niin, kun todellisuudessa tämä kaikki on kulttuurikentälle valtava häviö. Jokainen leikkausprosentti merkitsee taiteen ammattilaisille, harrastajille ja yleisölle suurta menetystä. Menetystä niille arvoille, joita kulttuuri edustaa ja jotka ovat olennaisia yksilön ja yhteiskunnan hyvinvoinnille.
Kulttuurijärjestöjen näkökulmasta alkuvuosi on ollut todella vaikea. Olemme eläneet ensimmäisen neljänneksen vuodesta jatkuvassa epävarmuuden tilassa, jossa mitään suunnitelmia on ollut mahdotonta lyödä lukkoon. Uhka leikkauksista on kuormittanut työyhteisöjä, kun ihmiset ovat joutuneet pelkäämään oman tulevaisuutensa puolesta. Se tuntuu siltä kuin henkilökohtaiset yt:t olisivat jatkuvasti käynnissä.
Kulttuurintekijät eivät ole kasvoton massa. Näillä leikkauksilla on vaikutus tuhansien ja taas tuhansien yksilöiden arkeen ja välillisesti miljooniin ihmisiin, kun koko kulttuurikenttä uhkaa näivettyä. Leikkaukset eivät ole vain numeroita budjetissa, vaan jokainen leikkaus vaikuttaa yksittäiseen ihmiseen ja heidän lähipiiriinsä.
Ensi vuodelle on kaavailtu vielä massiivisempia leikkauksia, jotka toteutuessaan ovat kuolinisku jo nyt pulassa olevalle kentälle. Harrastajateatteriliitto haluaa painottaa, että kulttuuri on investointi tulevaisuuteen. Se ei ole kuluerä, vaan se luo hyvinvointia, yhteisöllisyyttä ja luovuutta. Meidän on pidettävä huolta siitä, että kulttuuri säilyy elinvoimaisena ja saavutettavana kaikille. Ne arvot, joita kulttuuri edustaa, tulee olla jatkossakin meidän kaikkien tavoitettavissa:
Luovuus ja ilmaisunvapaus:
• Kulttuuri tarjoaa alustan luovuudelle ja itsensä ilmaisulle. Se kannustaa ihmisiä ajattelemaan vapaasti, kyseenalaistamaan olemassa olevia normeja ja luomaan uutta.
Yhteisöllisyys ja yhteenkuuluvuus:
• Kulttuuri yhdistää ihmisiä ja luo tunteen yhteenkuuluvuudesta. Yhteiset kulttuurielämykset, kuten teatteriesitykset, konsertit ja festivaalit, tuovat ihmisiä yhteen ja vahvistavat sosiaalisia suhteita.
Identiteetti ja perinne:
• Kulttuuri on olennainen osa yksilön ja yhteisön identiteettiä. Se välittää perinteitä, arvoja ja uskomuksia sukupolvelta toiselle. Kulttuuri auttaa meitä ymmärtämään, keitä olemme ja mistä tulemme.
Sivistys ja oppiminen:
• Kulttuuri edistää sivistystä ja oppimista. Se tarjoaa mahdollisuuksia tutustua eri näkökulmiin, laajentaa tietämystä ja kehittää kriittistä ajattelua.
Hyvinvointi ja elämänlaatu:
• Kulttuurilla on positiivinen vaikutus ihmisten hyvinvointiin ja elämänlaatuun. Kulttuurielämykset lievittävät stressiä, parantavat mielialaa ja tuovat iloa elämään.
Monimuotoisuus ja suvaitsevaisuus:
• Kulttuuri edistää monimuotoisuutta ja suvaitsevaisuutta. Se auttaa meitä ymmärtämään ja arvostamaan erilaisia kulttuureja ja elämäntapoja.
Empatia ja ymmärrys:
• Kulttuuri opettaa meitä ymmärtämään erilaisia ihmisiä, ja näin ollen lisää empatiaa.
Harrastajateatteriliitto tekee työtä, jotta jokaisella olisi mahdollisuus kokea teatterin ja kulttuurielämysten taika, päästä osaksi kulttuuri muovaamaa ainutlaatuista yhteisöä.
Ilman kulttuuria, ei ole identiteettiä ja ilman identiteettiä ei ole mitään. Pidetään siis yhdessä huolta ainutlaatuisesta ja moninaisesta suomalaisesta kulttuurista. Meillä jokaisella on mahdollisuus tukea kulttuurikenttää omalta osaltamme mm. käymällä paikallisessa teatterissa, osallistumalla festivaaleille, vierailemalla museoissa tai taidenäyttelyissä. Jakamalla kokemuksia ja suosittelemalla kulttuuritapahtumia ystäville ja tuttaville. Tukemalla paikallisia taiteilijoita ja kulttuuritoimijoita ostamalla heidän tuotteitaan tai palveluitaan.
Levittämällä tietoa oman kylän kulttuuritarjonnasta sosiaalisessa mediassa tai muissa kanavissa autat kulttuuria saavuttamaan uusia yleisöjä. Jokainen pieni teko on arvokas ja auttaa pitämään kulttuurikentän elinvoimaisena.
Sanna Saarela
Kirjoittaja on Suomen Harrastajateatteriliiton toiminnanjohtaja, teatteripedagogi ja -ohjaaja.