Toiminnan esittely

Suomen Harrastajateatteriliitto (SHT) on Suomen suurin harrastajateattereiden ja kesäteattereiden asiantuntija- ja edunvalvontajärjestö.  Liiton tehtävänä on ylläpitää, kehittää ja edistää teatterin harrastamista sekä harrastaja- ja kesäteattereiden yhteiskunnallista asemaa. Liitto haluaa olla kaikkia teatterista kiinnostuneiden ihmisten ulottuvilla. 

Suomen Harrastajateatteriliitto perustettiin vuonna 1947 ja lähes 80 toimintavuoden aikana olemme olleet mukana monilla tavoin kehittämässä teatterikenttää Suomessa. Liittoomme kuuluu yhteensä lähes 500 harrastajateatteria ja toistasataa henkilöjäsentä. Jäsenjärjestöjä on viisi, joiden kautta jäseninä on noin 200 teatteriryhmää. 

Suomen Harrastajateatteriliiton toimintaa tukee Taiteen Edistämiskeskus vuotuisella määrärahalla. 

Visio

Suomen Harrastajateatteriliitto on Suomen suurin harrastajateattereiden ja kesäteattereiden kattojärjestö, jonka tehtävänä on turvata teatterin harrastamisen riemu ja kokemisen ilo. 

Missio

Suomen Harrastajateatteriliitto on vakuuttava, vaikuttava ja saavutettava organisaatio, joka edistää ja mahdollistaa ainutlaatuista suomalaista harrastaja- ja kesäteatteritoimintaa sekä valtakunnallisesti että kansainvälisesti. 

Turvaa Teatterista – edunvalvontaa ja vaikuttamistyötä

Suomen Harrastajateatteriliitto seuraa aktiivisesti yhteiskunnallista keskustelua ja ennakoi tulevia muutoksia. Edunvalvonnan tavoitteena on valvoa harrastajateattereiden etua ja edistää liiton tavoitteiden toteutumista päätöksenteossa. Paikallisella tasolla edunvalvonta on yhteisten tavoitteiden tunnistamista ja yhteistyön rakentamista. Kansallisesti vaikutetaan päätöksentekoon, valtion talousarvioon, ja vaalikausittain vaihtuvaan hallitusohjelmaan. 

Liitto korostaa toiminnassaan teatteriharrastuksen ja kulttuurin merkitystä yhteiskunnassa ja tuottaa tutkimusmateriaalia siitä minkälaisia positiivisia vaikutuksia teatterilla on yhteiskunnalle sekä harrastajien hyvinvoinnille. Tätä tehdään liiton oman vaikuttamistyön lisäksi muiden kulttuuriteatterikentän toimijoiden, kuten Kulta ry:n, Sivistysliitto Kansalaisfoorumin ja Taideyliopiston kanssa. 

Suomen Harrastajateatteriliiton vaikuttamistyötä ohjaavat neljän vuoden välein julkaistavat hallitusohjelmatavoitteet. Liiton tekemä vaikuttamistyö ja edunvalvonta koskee lähtökohtaisesti kaikkia Suomen harrastajateattereita. Teattereilla on kuitenkin erilaisia toimintamalleja ja sitä kautta myös erilaisia tarpeita ja edellytyksiä. Vaikuttamistyön ja edunvalvonnan tavoitteita, viestejä ja toimenpiteitä suunnitellessa kiinnitetään huomiota kohdennettuihin toimiin, joilla taataan myös pienempien teattereiden toimintaedellytykset yhdenvertaisesti. Liittoon voi olla yhteydessä matalalla kynnyksellä ja vaikuttamistyössä otetaan huomioon myös alueellinen tasa-arvo. 

Liitto ylläpitää Kesäteatteri – sovellusta, joka kokoaa kaikki Suomen kesäteatterit helposti yhteen paikkaan, kaikkien saavutettaville. Liiton kaiken toiminnan tavoitteena on varmistaa, että harrastajateatteritoiminta säilyy elinvoimaisena myös tulevaisuudessa. 

Esimerkkinä vaikuttamistyöstä Suomen Harrastajateatteriliitto käynnisti keväällä 2024 kummitoiminnan harrastajateattereiden ja kansanedustajien välille. Harrastajateatterikummitoiminnan tavoitteena on tuoda kansanedustajat osaksi harrastajateatteriperhettä ja viedä ajankohtaista tietoa kentän kuulumisista osaksi päätöksentekoprosessia. Kummikampanjaan ilmoittautui heti yli 30 kansanedustajaa kuudesta eri eduskuntaryhmästä.  

Kummitoimintaan ilmoittautuneet kansanedustajat ovat Johanna Ojala-Niemelä SD, Eeva-Johanna Eloranta SD, Oskari Valtola KOK, Johannes Koskinen SD, Vesa Kallio KESK, Hanna Holopainen VIHR, Jarno Limnel KOK, Fatim Diarra VIHR, Inka Hopsu VIHR, Mira Nieminen PS, Aino-Kaisa Pekonen VAS, Ritva Elomaa PS, Sheikki Laakso PS, Hanna Sarkkinen VAS, Mai Kivelä VAS, Markku Eestilä KOK, Antti Kurvinen KESK, Anna-Kristiina Mikkonen SD, Juha Viitala SD, Jouni Ovaska KESK, Tarja Filatov SD, Krista Mikkonen VIHR, Petri Honkonen KESK, Ville Väyrynen KOK, Hilkka Kemppi KESK, Sanni Grahn-Laasonen KOK, Pia Viitanen SD, Janne Jukkola KOK, Eerikki Viljanen KESK, Antti Lindtman SD ja Merja Kyllönen VAS. 

Saavutettavuus

Saavutettavuus on jatkuva prosessi, jonka tavoitteena on varmistaa, että kaikki voivat osallistua harrastajateatteritoimintaan yhdenvertaisesti. Liitto on sitoutunut edistämään saavutettavuutta kaikessa toiminnassa. Tämä tarkoittaa, että kaikki tuotteet ja palvelut suunnitellaan ja toteutetaan siten, että ne ovat mahdollisimman monelle helposti ymmärrettäviä ja käytettäviä. 

Merkittävä osa liiton saavutettavuustyötä on eri tavoin vammaisten ja erityistä tukea tarvitsevien ERITYINEN-toiminta, johon kuuluu sekä valtakunnallinen, että kansainvälinen verkosto ja ERITYINEN – tapahtumat. 

Rakkaudesta teatteriin - Tapahtumissa kohdataan

Suomen Harrastajateatteriliitto järjestää vuosittain useita tapahtumia, joiden suunnittelussa ja järjestämisessä on pyritty ottamaan huomioon harrastajateatterkentän moninaisuus ja maantieteellinen tasa-arvo.  

Tapahtumien lippulaiva on vuosittain järjestettävä HARRASTAJATEATTERIKESÄ-festivaali, jonne teatterit ja tekijät kokoontuvat kohtaamaan toisiaan. Tapahtumaan haetaan esitystallenteilla, joiden joukosta ohjelmiston valitsee yksi alan ammattilainen. Itse tapahtumassa valitut teatterit pääsevät esiintymään ja saavat palautetta asiantuntevalta raadilta. Harrastajateatterikesää ei järjestetään seuraavan kerran elokuussa 2027. 

Harrastajateatterikesän tilalle on tarjolla aikuisten teatterin harrastajien kohtaamispaikaksi vuodelle 2025 TeatteriTapaus Seinäjoella. TeatteriTapausta järjestetään yhteistyössä Suomen Nuorisoseurojen ja Seinäjoen kaupungin kanssa.

Muita tapahtumia ovat vuosittain järjestettävä KOUTA, lappilainen harrastajateatteritapahtuma, joka nimensä mukaisesti järjestetään vaihtuvassa Lapin alueen kunnassa.  Joka 2. vuosi järjestetään SPOTTI-lastenteatteritapahtuma Riihimäellä, johon kokoontuu lasten- ja nuorten ryhmiä ympäri Suomen.  Aina loppuvuodesta järjestetään Erityinen – festivaali, jossa esiintyvät eri tavoin vammaisten teatteriryhmät. Tapahtumien lisäksi Suomen Harrastajateatteriliitto järjestää ajankohtaisiin teatteriaiheisiin liittyviä seminaareja ja tapaamisia, sekä osallistuu useisiin alan tilaisuuksiin.  

Koulutusta, tiedotusta, tukea ja palkintoja

Suomen Harrastajateatteriliitto järjestää koulutusta harrastajateattereiden ohjaajille, näyttelijöille ja muille teatterista kiinnostuneille. Lähes kaikki koulutukset ovat avoimia kaikille kiinnostuneille. Liitto välittää ohjaaja-, koulutus- ja asiantuntija-apua kentälle ja pyrkii näin kehittämään Suomalaista Harrastajateatteria, käsi kädessä tekijöiden kanssa.

Liitto myöntää myös rahallista tukea tuotantoavustusten ja koulutusavustusten muodossa, sekä palkitsee ansioituneita teattereita vuosittain Vuoden Harrastajateatteri -tunnustuksella ja Kantaesityspalkinnolla. Suomen Harrastajateatteriliitto myöntää myös ansio- ja tunnustusmerkkejä sekä kunniakirjoja pitkäaikaisesta ja ansioituneesta toiminnasta harrastajateatterityön parissa. 

Kansainvälistä toimintaa 

Harrastajateatteriliitto rakentaa myös kansainvälistä harrastajateatteriverkostoa, tarjoaa mahdollisuuksia vaihtovierailuille ulkomaisten ryhmien kanssa, lähettää osanottajia ulkomaisille kursseille ja festivaaleille sekä osallistuu monin tavoin kansainväliseen toimintaan. 

Suomen Harrastajateatteriliitto on tänä päivänä monipuolinen organisaatio, joka on mukana edistämässä suomalaista kulttuurielämää erityisenä painopisteenään harrastaja- ja kesäteatterikulttuuri. 

Harrastajateatterit ja kesäteatterit ovat ainutlaatuinen osa Suomalaista kulttuuriperintöä.

Lue lisää kansainvälisyydestä täältä.

Tule mukaan!

Suomen Harrastajateatteriliitto on tänä päivänä monipuolinen organisaatio, joka on mukana edistämässä suomalaista kulttuurielämää erityisenä painopisteenään harrastaja- ja kesäteatterikulttuuri. 

Harrastajateatterit ja kesäteatterit ovat ainutlaatuinen osa Suomalaista kulttuuriperintöä.

Haluatko aloittaa teatteriharrastuksen?Vinkkejä löydät täältä: Miten aloittaa teatteriharrastus?