Harrastajateatterin tulevaisuuden dialogia vahvistetaan tiimityön korttipakan avulla
Parempaan harrastajateatterin tulevaisuuteen dialogin avulla
Teksti Katja Paakki
Esittävien taiteiden kasvatuksen ja koulutuksen visiossa 2030 on kannustettu kuvittelemaan parempi tulevaisuus. Dialogi on nostettu yhdeksi tärkeimmäksi asiaksi tavoitellessamme hyvää yhteiskuntaa. Dialogi on vähintään kahden ihmisen luomaa keskustelua, jossa sanat toimivat ajatteluprosessin välittäjänä. Dialogissa näkyy kunnioitus, kohteliaisuus ja läsnäolo. Dialogi tähtää oppimiseen, jossa muiden kokemukset avaavat uusia näkökulmia.
Dialogi näyttäytyy harrastajateatterissa käsikirjoituksen muodossa, mutta myös sosiaalisena kanssakäymisenä. Sosiaalisuus vahvistaa yhteenkuuluvuutta ja hyvinvointia. Kulttuuriharrastus tuo uusia kavereita, lisää kykyä toimia monenlaisten ihmisten kanssa. Harrastajateatteriin kuuluu olennaisena osana teatteriesityksen valmistaminen, mutta tärkeimpänä motiivina ei ole esiintymistarve. Esille nousevat onnistumiskokemukset sekä uuden oppiminen. Näiden nostaminen yhteisiksi tavoitteiksi laajentavat laadukkuutta esityksen lisäksi prosessikeskeisyyteen sekä oppimistavoitteisiin.
Nykyhetkessä tehdyt päätöksen vaikuttavat, millaiseksi tulevaisuus muotoutuu. Tulevaisuutta arvioidessamme perustana on käsitys menneestä, nykyisyydestä sekä tulevaisuudesta. Päätöksiämme ohjaa ajatukset, mielikuvat ja oletukset tulevaisuudesta. Merkitykset korostuvat, kun rakennamme kulttuuria sosiaalisen toiminnan kautta. Merkityksellisyys rakentuu ihmisen omasta subjektiivisesta kokemuksesta.
Tulevaisuusmuotoilu ohjaa uuden toimintatavan rakentumista
Olen harrastanut teatteria jo lähes kolmenkymmenen vuoden ajan. Kulttuurihyvinvoinnin YAMK- opintojen opinnäytetyössä sain mahdollisuuden kehittää harrastajateatterin tulevaisuutta. Opinnäytetyössäni olen halunnut vastata harrastajateatterin näkökulmasta entistä parempaan ja dialogisempaan tulevaisuuteen sekä kehittää toimintatapoja dialogitaitojen harjoitteluun ja vahvistamiseen.
Opinnäytetyöni, Tulevaisuuden dialogi harrastajateatterissa, on kehittämistyö, jossa hyödynnetään tulevaisuusmuotoilua. Prosessi on kolmivaiheinen sisältäen tutkimuksen, tulkinnan ja toiminnan. Kehittämistyö rakentui Ruokolahden Musiikkiteatterin The Addams Family- musikaalin harjoitusprosessiin 2023–2024. Kehittämistyö perustui osallistavaan ja yhteiseen kehittämiseen kolmen tutkimuskysymyksen kautta.
Tutkimuskysymyksiäni olivat:
- Mitkä ovat teatteriesityksen valmistusprosessin dialogipisteet?
Mitkä ovat menneisyyden merkitykselliset dialogit valmistusprosessissa?
Mitkä ovat nykyisyyden merkitykselliset dialogit valmistusprosessissa?
- Millaisia ovat tulevaisuuden dialogit valmistusprosessissa?
- Kuinka tulevaisuuden dialogiin päästään?
Valmistusprosessin dialogipisteet jakaantuivat kahteen ryhmään: ryhmän sisällä tapahtuvaan sekä henkilökohtaiseen dialogiin. Tulevaisuuden dialogiksi nousi toimiva tiimi, joka rakentuu harrastajista, tiimin dynamiikasta, ohjaajista, turvallisesta ja kannustavasta ilmapiiristä. Tulevaisuuden dialogiin päästään toimivalla tiimillä, joka hyväksyy erilaisuuden, yksilöt ottavat vastuun omasta tekemisestä sekä vastuun omasta ja muiden tiimiläisten hyvinvoinnista.
Harrastajateatterin tiimityön korttipakka vahvistaa kuulluksi tulemista
Tulevaisuuden dialogi harrastajateatterissa rakentuu yksinkertaisesta laskukaavasta. RYHMÄ+MINÄ=TOIMIVA TIIMI. Laskukaavan onnistumiseksi kehittämistyössä valmistui Harrastajateatterin tiimityön korttipakka. Tärkeimpänä on, että harrastajateatterin tiimin toimintatapaan lisääntyy yhteinen dialogi yhteisistä toimintatavoista. Korttipakka ei poissulje valmistusprosessissa tapahtuvaa tiimiytymistä, vaan mahdollistaa kuulluksi tulemisen ja monipuoliset näkökulmat.
Korttipakka sisältää 30 korttia viidestä eri teemasta. Korttipakassa on mukana ohjeteksti käyttöä varten.

Korttipakan käytössä on huomioitu kolme näkökulmaa: ohjaaja, ryhmä sekä harrastaja. Ohjaajalle ja harrastajalle korttipakka muistuttaa tiimityön merkityksestä valmistusprosessin eri vaiheissa. Korttien avulla voi myös vahvistaa omaa oppimistaan prosessissa. Ryhmän osalta korttipakka on yhteisen työskentelyn pohja. Korttien avulla voidaan rakentaa draamasopimus yhteiseen työskentelyyn. Tarkoituksella korttipakan sanoja ja lauseita ei ole auki kirjoitettu, vaan tarkoituksena on ottaa ne yhteisen keskustelun pohjalle.
Korttipakka tuo yhteiseen toimintaan uudenlaista näkökulmaa. Korttipakka vahvistaa sosiaalisesti kestävää tulevaisuutta, jossa sosiaalinen ja henkinen hyvinvointi korostuu. Toiminnalla vahvistetaan yhteisön toimintaa ja mahdollistetaan tiimissä oppiminen. Toimivalla tiimillä on merkitystä myös laadukkaan esityksen rakentumisessa.
Harrastajateatterin tiimityön korttipakka on tehty ensisijaisesti harrastajateatterin kentälle. Korteista hyötyvät myös teatteri-ilmaisun ohjaajat sekä draamakasvatuksen koulutuskenttä. Kortteja voidaan soveltaa myös muuhun taiteellisen ja draamallisen harrastusryhmän työskentelyyn. Korttipakka on tehty myös englannin kielellä. Korttipakan lisäksi on olemassa peilitarra sekä postikortti ja juliste tekstillä: Meidän tiimissä on vain tärkeitä rooleja!
Seuraa tiliä @yhteisonkokoistamuotoilua Instagramissa ja pääset kuulemaan tarkemmin kehittämistyön prosessista sekä vinkeistä korttien käyttöön
KATJA PAAKKI
Tutustu opinnäytetyöhön täällä: https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2025053018350